Неверагодны старынны калядны рэцэпт ад аўтаркі “Літоўскай гаспадыні” ў выкананні барысаўскага майстра
Чым можна ў наш час уразіць родных і гасцей, зазірнуўшых да вас на Каляды? Сырам з... яблыкаў! Так-так, вось такі незвычайны рэцэпт мы пачулі падчас семінара-практыкума клубных работнікаў Барысаўшчыны, які быў прысвечаны кулінарнай рэканструкцыі першай беларускай гаспадарча-кулінарнай энцыклапедыі «Літоўская гаспадыня». Кніга застаецца бестселерам на працягу вось ужо 175 гадоў. Нагадаем, што яе аўтаркай з’яўляецца пані Ганна Цюндзявіцкая з Кішчынай Слабады.
Майстар народных промыслаў Барысаўскага цэнтра традыцыйнай культуры Таіса Дзямідчык рыхтавалася да Калядаў яшчэ з восені. У яе атрымаўся неверагодна смачны сыр па кнізе “Літоўская гаспадыня”.
— Страва вельмі цікавая — сыр, ды не з малака, а з яблыкаў. Менавіта так! І гэта не звычайная пасціла, бо спосаб прыгатавання такі ж, як і сыроў, — падзялілася майстар. — Яго спачатку гатавалі толькі ў нашых вёсках, а потым — на літоўскіх землях.
Мала таго, што яблыкі патрэбна зварыць па-асабліваму, дык потым трэба чакаць, пакуль сыр выспее. І гэта самы цяжкі час…
— Чаму?
— Смачна вельмі, а страва калядная, вось і трэба неяк дачакацца, калі свята надыдзе! А пах ад яго такі ідзе … Вельмі хочацца кавалачак з’есці.
Ітак, рэцэпт.
Чыстыя яблыкі парэзаць (лупінкі здымаць не трэба), пакласці ў шырокі посуд (у той, у якім будзем варыць), прысыпаць крыху цукрам — абы пусцілі сок. Варым да мяккасці. Цюндзявіцкая раіла працерці праз сіта. Ну а я карысталася пагружным блэндарам.
І далей пачынаем гэтае пюрэ доўга-доўга, на маленькім агні, варыць. Яно нарэшце загусцее і саб’ецца ў адзін камочак. Правяраем гатоўнасць так: бярэм вільготную сурвэтку, на яе — кавалачак ад гэтага камочка, у кулачку сціскаем, потым разгортваем сурвэтку. Маса павінна адстаць ад тканіны.
І ў гэты момант пачынаецца чараўніцтва. Дадаем да нашага камочка карыцу, гваздзіку, лупінкі апельсіна, арэхі — каму што да спадобы. Напрыклад, можна дабавіць перац, кмен і крыху прысаліць. А таксама дадаць да масы мелка нарэзаных сырых яблыкаў.
Разам з дабаўкамі гатуем яшчэ хвілінак 10. Потым невялікія кавалачкі (можна нарэзаць) пакласці на мокрыя сурвэтачкі пад прэс на суткі. Затым разгарнуць і сушыць аж да Калядаў.
Дарэчы, на семінары дзіўную страву прэзентавала і калега Таісы Дзямідчык па творчаму цэху Ала Сідаровіч. Смачна было таксама!
Мы очень надеемся, что этот светлый месяц май подарит мир нашему братскому народу. Коль время выбрало нас, мы должны сохранить мир и покой на нашей земле
Николай КАРПОВИЧ
Гражданам, которые знают и уважают национальные ценности под силу сделать свою Родину процветающей, приумножить ее достижения
Александр ШИПУЛО
ВНС — консолидирующий институт принятия стратегически важных решений
Владимир ВАСИЛЬЕВ
Беларусь в западных СМИ пытаются представить как диктатуру власти. Я бы согласился с этим тезисом, но обязательно подчеркнул, что диктатура народовластия. ВНС ярко это подтверждает
Ирина САДОВСКАЯ
Задача, которая стоит перед каждым руководителем любого уровня, — показать, насколько почетна профессия педагога, насколько важную роль она играет в становлении общества и развитии государства
Елизавета ВОЛКОВЕЦ
Отрадно, что в нашей стране молодежь замечают, ей доверяют и на нее возлагают надежды
Леонид СОЛЯНИК
Прививать любовь к Родине у подрастающего поколения нужно с детства, чтобы у них было понимание. Все остальное мы расскажем, и объясним, что Родина - самое святое, что есть у каждого человека, как и его семья
Денис КИСЛЫЙ
Сегодня молодежь демонстрирует свою активную гражданскую позицию, готовность к диалогу и конструктивному взаимодействию